Mark Hydraulik

 

Esitteet

MARK-Hydraulik - Esite

 

Hiilikuitusylinterit - Kevyt Hydraulisylinteri

 

Itävaltalaisen MARK Hydraulikin ultrakevyet hydraulisylinterit omaavat lujan ja stabiilin hiilikuituvaipan.

Vuorikiipeilija

MARK sylinteri on keskimäärin 30%...70% kevyempi kuin tavallinen terässylinteri - vastaavin mitoin ja kuormitusarvoin. Hiilikuituvaipan ja muiden osien materiaalivalintojen avulla on saavutettavissa erinomainen korroosionkesto.

 

Kevytsylinteri varren suojallaKevytsylinteriKevytsylinteriKevytsylinteri

 

Tyyppejä saatavilla sekä kaksitoimisina että yksitoimisina. Rakenne räätälöidään sovellukseen sopivaksi. Malli, mitat ja paineenkesto saatavissa halutun mukaisesti.

Perusrakenne sisältää useita patentein suojattuja keksintöjä. Keksintöjen ansiosta hiilikuituvaipparakenne on luja ja erittäin stabiili. Tällä taataan sylinterirakenteen väsymiskestävyys syklisten kuormitusten alaisena.

 

Kevyempi liikuttelu - Kevyempi kone - Parempi kesto

Sylinterin omapaino = Haittakuormaa (koneen hyötykuormasta pois)

Kevytsylinteri

Mark Sovelluskohteita

Paljonko laitteenne kaikki sylinterit painavat yhteensä? Paljonko pelkkien sylinterien liikutteluun käytetään energiaa tunnissa/päivässä/vuodessa?

 

Hiilikuitu

Hiilikuitu on tunnetusti luja ja jäykkä materiaali, jonka avulla voidaan saavuttaa teräkseen verrattavat lujuusominaisuudet murto-osalla painosta. Kevytmetalleihin verrattuna hiilikuidulla voidaan saavuttaa paremmat lujuus- ja väsymiskesto-ominaisuudet. Hiilikuidulla on hyvät värähtelynvaimennusominaisuudet ja se kestää hyvin väsyttävää kuormitusta. Hiilikuitu ei ole altis ruostumiselle eikä lämpölaajenemiselle eikä se ole magneettista. Hiilikuitu on anisotrooppinen materiaali, jonka käyttö vaatii materiaalituntemusta, koska mm. kuitujen suunta, määrä, tyyppi ja sijainti vaikuttavat lujuuteen samoin kuin matriisimateriaali ja kovetusprosessi.

Hiilikuitu painovertailu

Hinta

MARK hiilikuitusylinteri on suunniteltu alusta alkaen massatuotteeksi, laajalle käyttäjäkunnalle. Kehitystyön keskeinen tavoite on ollut suunnitella mahdollisimman pitkälle automatisoidusti valmistettava komposiittisylinteri. Hinta/Hyöty-suhde on edullinen laajassa skaalassa mobile- ja teollisuuden sovelluksia missä painolla on merkitystä tai käyttöympäristö asettaa vaatimuksia.

 

Testaus & Kestävyys

Hiilikuitusylinterien kestävyyskriittisimmät kohdat on ratkaistu patentoiduin keksinnöin. Tehtaan sisäisissä väsytystesteissä MARK-sylinteri on kestänyt ylivoimaisia kuormia/aikoja kilpaileviin ratkaisuihin verrattuna.

Testipenkki sylinteri

 

Valmistus

Kevytsylinterien valmistus pohjaa MARK konsernin 100-vuotiseen kokemukseen ja valmistustekniseen tietotaitoon. Hiilikuituosien valmistus on eräs konsernin ydinosaamisalueista. Vaipan valmistus tapahtuu esim. osin/täysin automatisoiduilla kuitukelauskoneilla.

Kuitukelaus

 

Suunnittelu & Rakenne

Sylinterin sisällä vaikuttaa tunnetusti erilaisia sykkiviä voimia. Rakenteen on kestettävä nämä dynaamiset voimat ollen silti kevyt. Kevytsylinterin suunnitteluun on vuosien varrella osallistettu useita tahoja mm. teknisiä suunnittelijoita, metallurgeja, partnereita teollisuudesta, muoviasiantuntijoita ja tieteellisiä tutkimuskeskuksia.

Sylinteriputki koostuu ohutseinäisestä sisälainerista jonka päälle tuodaan hiilikuitulujite. Pohja/pää/mäntä/varsi valmistetaan valikoiduista metallimateriaaleista (terässeokset / lujat alumiiniseokset), materiaalivalinnoista vastaavat MARK:in metallurgit. Tiivisteinä voidaan käyttää tavallisia sylinteritiivisteitä, koska tiivistettävät-/liukupinnat ovat metallipintoja.

 

Hiilikuitusylinteri - Ominaisarvoja

MARK Ominaisarvoja

 

Konserni:

MARK Gruppe on 100-vuotias perheomisteinen teknologiakonserni, jolla on tehtaat Itävallassa, Sloveniassa ja Kiinassa. Konsernilla on vuosien varrelta runsas määrä keksintöjä, lähtien kengänsoljista ja päätyen turvavaljaisiin ja autonosiin. Erityistä vahvuutta ovat mm. syvävedetyt osat, joita toimitetaan autoteollisuudelle ja valmistetaan miljardeja vuosittain. Mark Hydraulik on vuonna 2008 perustettu hiilikuitusylintereihin keskittynyt osa konsernia.

Mark 100 vuotta

 

Artikkeleita Teknisissä Julkaisuissa:

O+P Fluidtechnik 04/2020 : Titelstory: MARK-CFK-ZYLINDER

Fluid 01-02/2019 : Diese Vorteile haben moderne CFK-Hydraulikzylinder

MaschinenMarkt : Leichte Hydraulikzylinder in Serie

Leichtbauwelt - Optimierter Materialmix macht Hydraulikzylinder leicht